Image
slider
Ücretsiz Kargo
slider
İlk Alışverişinizde 20 TL Ek İndirim
slider
17:00’a Kadar Aynı Gün Kargo
slider
SKT Garantili %100 Orijinal Ürünler
slider
%100 Müşteri Memnuniyeti

Güneş Kremlerindeki SPF Nedir?

2/15/2024
Image

SPF Nedir?

Kemik gelişimi açısından önemli olan güneş, içeriğinde bulunan ultraviyole ışınlardan dolayı cilt bariyerine zarar veriyor. Güneşin zararlı ışınlarına karşı bireylerin kendilerini düzgün ve doğru şekilde korumaları gerekiyor. Güneşin zararlı ışınlarına karşı geliştirilen güneş koruyucu ürünler, cilt ve güneş ışığı arasında bariyer görevi üstleniyor. Güneş koruma faktörü olarak ifade edilen SPF, güneş koruyucu ürünlerin güneşin zararlı ışınlarının cilde temasını ne kadar engellediğini gösteriyor. Diğer bir ifade ile SPF, bireylerin cildini güneşten korumak için üretilen ürünlerin koruma gücü olarak da tanımlanıyor.

Zararlı ışınlara karşı güvenlik faktörü olan SPF, güneşten kaynaklı deri yüzeyinde oluşabilecek tahribatın da önüne geçiyor. SPF değeri ve güneş koruyucu ürünün koruma gücü arasında doğru orantı bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, güneş ışınlarına karşı yüksek koruma beklentisi olan kullanıcıların SPF 30 ve SPF 50 seçenekleri arasından SPF 50 olanı tercih etmeleri gerekiyor. Güneş koruyucu özelliğe sahip olan ürünlerin SPF değeri arttıkça zararlı ışınlara karşı koruma gücünün de arttığı görülüyor. Ürünlerin güneşten koruma gücü olarak ifade edilen SPF değerleri arasından seçim yapılırken hassasiyet durumu belirleyici oluyor. Gün içerisinde düzenli olarak güneş koruyucu ürün uygulanması halinde deride görülebilecek rahatsızlıkların da önüne geçiliyor.

SPF'nin Açılımı Nedir?

Güneşin zararlı ışınlar içerdiğini biliyor muydunuz? Bağışıklık sistemi ve kemik gelişiminde etkisi bulunan güneşin cilde zararlı iki ışın içerdiği görülüyor. Güneş ışığında bulunan ultraviyole A ve ultraviyole B ışınları deri katmanlarına ciddi zarar veriyor. Güneşin zararlı ışınlarına karşı hem kadın hem de erkeklerin güneş koruyucu ürünler kullanmaları gerekiyor. Bireylerin güneşten gelen zararlı ışınlara karşı önlem almaması durumunda deri yüzeyinde bozulmalar ve kanser riski ile karşı karşıya kaldıkları görülüyor.

Güneş koruyucu ürünlerin koruma gücünü ifade eden SPF’nin açılımı Sun Protection Factor olarak biliniyor. Diğer bir ifade ile Sun Protection Factor kelimelerinin baş harflerinden güneş koruma faktörü olan SPF ortaya çıkıyor. Güneşe çıkmadan önce cilde uygulanması gereken ürünler, SPF değerlerine bağlı olarak etkisini gösteriyor. Açılımı Sun Protection Factor olan SPF, cilde uygulanan güneş koruyucu ürünlerin uygulandığı alanda etkisini kaybetmeden ne kadar süre dayandığını gösteriyor.

SPF Kaç Olmalıdır?

Cildi güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruyan güneş koruyucu ürünlerin farklı koruma gücüne sahip olduğu görülüyor. Güneş koruyucu ürünler hem içerik hem de koruma faktörü olarak birbirinden farklılaşıyor. Güneş koruyucu ürünlerin SPF değeri, cilde zarar veren ultraviyole B ışınlarına karşı koruma oranına göre belirleniyor. Örnek vermek gerekirse, SPF 15 değerine sahip ürünlerin cilde uygulanması halinde ultraviyole B ışınlarının %93 engellendiği görülüyor.

Ultraviyole B ışınının cilde temasını %97 engelleyen ürünlerin ise, SPF 30 değerine sahip olduğu biliniyor. Bireylerin SPF 50 değerine sahip güneş koruyucuları tercih etmeleri durumunda UVB ışınlarından %98’e kadar korundukları görülüyor. SPF 15, SPF 30 ve SPF 50 olan ürünlerin yeterli olduğu bilinirken; SPF 75 ve SPF 100 olan güneş koruyucular çok yüksek koruma sağlıyor. Güneş koruyucuların UVA koruma gücünün UVB koruma gücünün minimum 1/3’ü kadar olması gerekiyor.

Kullanıcıların SPF 75 ve SPF 100 olan ürünleri tercih etmesi halinde UVB ışınlarına karşı yüksek koruma sağladıkları görülüyor. Ürünlerin sahip olduğu koruma faktörüne göre ne kadar süre ciltte etki gösterdiği de değişkenlik gösteriyor. Güneş koruyucu ürünlerde bulunan her 1 SPF değeri ürünlerin cilt yüzeyinde 10 dakika etki ettiğini ifade ediyor. Örnek vermek gerekirse, SPF 15 olan güneş koruyucular ciltte 150 dakika etkili olurken; SPF 30 olan ürünlerin etkisinin 300 dakika olduğu görülüyor. SPF 50 olan ürünler uygulandığı andan itibaren cilt yüzeyinde 500 dakika boyunca etkili oluyor. SPF 75 ve SPF 100 olan ürünler ise sırasıyla 750 dakika ve 1000 dakika ciltte etkisini gösteriyor. Güneş koruyucu ürünlerin cilt tarafından emilmesine engel olacak durumlarda düşük koruma gücüne sahip ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor.

SPF'ler Arasındaki Fark Neyi Gösterir?

Güneşten gelen zararlı ışınlara karşı bireyleri koruma görevi üstlenen ürünlerin, koruma gücüne göre üçe ayrıldığı görülüyor. Güneş koruyucu ürünler; hafif koruma, orta koruma ve yüksek koruma şeklinde birbirinden farklılaşıyor. Ürünler sahip olduğu SPF değerlerine göre belirtilen koruma gücü aralıklarında yer alıyor. SPF 4 ve SPF 12 aralığına olan ürünler hafif koruma sağlarken; SPF 12 ve SPF 30 arasında yer alan ürünler güneş ışınlarına karşı orta koruma vadediyor. Bireylerin güneşten gelen zararlı ışınlara karşı yüksek koruma sağlamasının yolu, SPF 30 ve üzeri olan güneş koruyucu ürünler tercih etmelerinden geçiyor. Çeşitli SPF değerlerine sahip olan güneş koruyucular koruma gücü ve koruma süresi olarak farklılaşıyor.

Kullanıcıların SPF 12 olan ürünleri tercih etmesi halinde ürünün cilt yüzeyinde 120 dakika boyunca etkili ve hafif koruma sağladığı görülüyor. SPF 15 değerine sahip ürünlere bakıldığında ise, uygulama adımından itibaren ciltte 150 dakika boyunca etkili olduğu ve orta koruma sağladığı anlaşılıyor. Cildinizi 300 dakika boyunca korumayı vadeden ve yüksek koruma sağlayan ürünlerde ise, SPF 30 bulunuyor. SPF 50 olan güneş koruyucu ürünlerin hem yüksek koruma hem de 500 dakika boyunca ciltte etkili olduğu görülüyor. Etki süresi ve koruma aralığı farklı olan ürünler arasından kullanıcıların cilt tipine uygun olanı tercih etmesi gerekiyor. Cilde uyumlu ürün tercihi yapılmaması halinde güneş yanığı ve deri tahribatı gibi problemler ortaya çıkıyor.

Doğru SPF Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Dört mevsim boyunca kullanılması önerilen güneş koruyucular, güneş ışınlarının cilde verdiği tahribatı en aza indiriyor. Kullanıcıların güneş koruyucu ürünler arasından seçim yaparken çeşitli faktörleri göz önünde tutmaları gerekiyor. Kullanım ve uygulama alanı, cilt tipi ve ten rengi güneş koruyucu ürünler arasından seçim yapılırken belirleyici oluyor.

Plajda ya da spor esnasında kullanmak için güneş koruyucu tercih edilmesi halinde hafif koruma sağlayan ürünler yeterli oluyor. Kullanıcıların güneşe direk maruz kalacağı alanlarda ise, yüksek koruma sağlayan güneş koruyucular uygulamaları öneriliyor. Güneş koruyucu ürünlere bakıldığında uygulama alanı olarak farklılaştığı görülüyor. Kullanıcıların ürünü uygulamak istedikleri alana göre güneş koruyucu yüz ve güneş koruyucu vücut olarak tercih etmeleri mümkün oluyor. Kullanıcıların cilt tipi ürün seçimi aşamasında belirleyici rol oynuyor.

Cilt tipine göre güneş koruyucu ürünler; normal, karma, yağlı ve kuru olarak sıralanıyor. Yağlanma ve parlama sorunu yaşayan yağlı ciltlerin losyon ürünler seçmesi gerekirken; kuru cilt tiplerine krem formda üretilen güneş koruyucular uygun oluyor. Yağlı cilt tipine sahip bireylerin su bazlı güneş koruyucu ürünler tercih etmesi gerekiyor. Yüksek nemlendirme özelliği bulunan güneş koruyucular ise kuru cilt tipine sahip bireylere hitap ediyor. Kullanıcıların hassas ya da aşırı hassas cilde sahip olması durumunda da mutlaka yüksek koruma vadeden ürünleri tercih etmesi gerekiyor.

Güneş koruyucu ürünlerin seçiminde belirleyici olan bir diğer faktör ise, ten rengi olarak biliniyor. Beyaz ten rengine sahip bireylerin yüksek koruma sağlayan güneş koruyucu ürünler seçmesi gerekiyor. Kumral ten rengi için orta koruma sağlayan ürünler yeterli olurken; esmerlerin orta ve/veya hafif korumalı ürünler seçmeleri yeterli oluyor. Beyaz tenli kişiler SPF 50, kumral ten rengine sahip bireylerin SPF 30, esmerlerin ise, SPF 15 olan güneş koruyucu ürün kullanmaları gerekiyor.

Güneş Kremi Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Güneş kremi edinen kullanıcıların uygulama aşamasında dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. Vücut ya da yüz için üretilen ürünleri uygularken tek bölgeye uygulama yapılmaması gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, yüze uygulanan güneş koruyucu satın almanız durumunda tek bölgeye değil; tüm yüzünüze uygulama yapmanız büyük önem taşıyor. Güneşten gelen zararlı ışınların yalnızca yüze değil; vücudun diğer bölgelerine de zarar verdiği biliniyor. Kullanıcıları bu nedenle mutlaka diğer bölgelere de uygulama yapması gerekiyor. Güneş koruyucu ürünlerin önemli uygulama alanları; boyun, yüz, kulak, dekolte bölgesi ve saç dipleri olarak sıralanıyor.

Uygulama aşamasında kullanıcıların ürünü ovalamadan uygulaması gerekiyor. Güneş koruyucu ürünlerin ovalanarak ve yedirilerek uygulanması durumunda ürünün cilt yüzeyinde ince tabaka haline geldiği görülüyor. Tabaka olarak incelen güneş koruyucu ürünlerin ise, beklenilen etkiyi göstermediği anlaşılıyor. Her 2 saatte bir yenilemeniz gereken güneş koruyucu ürünler, cildinizi korumanıza yardımcı oluyor. Cilt tiplerine özel olarak geliştirilen güneş koruyucu ürünler Kozvit.com kalitesiyle kullanıcılarla buluşuyor. Cildinizi güneş ışığına karşı korumak istiyorsanız en iyi güneş koruyucu ürünler Kozvit.com’da sizleri bekliyor.

İlginizi Çekebilecek İçerikler