Yüksek nemlendirici özelliğe sahip olan vazelin, cilt üzerinde iyileştirici ve besleyici rol üstleniyor. Petrolün keşfinden yola çıkan Robert Augustus Chesebrough tarafından yapılan çalışmalar sonucunda vazelin ortaya çıkıyor. Cilt nemlendirme özelliği yüksek olan vazelinin ortaya çıkışında İngiliz kimyacının 5 yıllık araştırma ve çalışmaları olduğu görülüyor. Temeli 1800’lü yıllara kadar dayanan vazelinin patenti Robert Augustus Chesebrough tarafından alınıyor. Vaseline olarak adlandırılan ürün, ülkelere göre isim ve anlam olarak farklılık gösteriyor.
Örnek vermek gerekirse, Almanya’da wasser olarak anılan vazelin, su anlamına gelirken; Yunanistan’da oleon olarak bilinen ürün yağ olarak ifade ediliyor. Saf içeriği ile öne çıkan vazelin, petrolden kalan atıklar kullanılarak elde ediliyor. Petrol jölesi ya da petrol jelatini olarak da anılan nemlendiricinin cilt üzerinde birçok faydası bulunuyor. En çok tercih edilen nemlendirici çeşitlerinden olan vazelin, aşırı hassas ve hassas ciltlerde herhangi bir alerjik etki yaratmıyor. Mineral içeriği sayesinde tüm cilt tiplerine uyum sağlayan vazelin, saf ve doğal ürünler arasında yerini alıyor.
1800’lü yıllardan günümüze kadar uzanan vazelin, cilt bakımında sıklıkla tercih ediliyor. Cilt nemlendiricilerinden birisi olan vazelinin kullanıcılara birçok fayda sağladığı görülüyor. Kuru ve çatlayan cilt yüzeylerine iyi geldiği bilinen ürünün doğru miktarda uygulanması gerekiyor. Yoğun dokusu sayesinde uygulandığı alanda nemi hapseden ürün, cilde kaybettiği nemi geri kazandırıyor. Doğru kullanımda cilt yüzeyinde bulunan kesikler üzerinde de etkili olduğu görülüyor.
Bireylerin çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında yaşadıkları problem olan dudak çatlamasına da vazelin iyi geliyor. Cilt bariyerini güçlendirici özelliği bulunan ürün, gül ve sedef gibi cilt hastalıklarında da kullanılıyor. Vazelinin yaşlanma karşıtı ürün olduğunu biliyor muydunuz? Evet yanlış duymadınız, vazelin yaş ilerlemesinden kaynaklanan çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltıyor. Kokusuz ve şeffaf yapıda olan ürün, koku hassasiyeti olan bireyler tarafından da rahatlıkla kullanılabiliyor. Cilt yapısına bağlı olarak düzgün uygulandığı takdirde cilt gerginliğini arttırıyor. Cilt bakımının vazgeçilmezi olan vazelin hem makyaj temizleyici hem de kaş sabitleyici olarak kullanılıyor. Cilt kararmalarına da iyi geldiği bilinen ürün, göz altı morluklarını iyileştirici rol üstleniyor.
Çok amaçlı olarak kullanılan vazelinin cilt üzerinde besleyici ve onarıcı etkisi bulunuyor. Geçmişten günümüze kadar gelen vazelin, 4 mevsim boyunca rahatlıkla kullanılıyor. Kadın ve erkeklerin kullanımına uygun olan nemlendirici içerisinde doğal ürünler olduğu görülüyor. Vazelinin doğal bir öz olarak bilinmesi, içeriğinde doğal malzemeler kullanılmasından kaynaklanıyor. Vazelin içeriğine bakıldığında balmumu, ham petrol ve mineral yağlar olduğu görülüyor. Daha net ifade etmek gerekirse vazelin; balmumu, ham petrol ve çeşitli mineral yağlar kullanılarak üretiliyor.
Yoğun yapılı olan vazelin, içeriğinde bulunan mineral yağlar sayesinde cildinize iyi geliyor. Ürün üretimi esnasında doğal malzeme kullanılmasından dolayı farklı bölgelerin bakımı için tercih edilebiliyor. Örnek vermek gerekirse, ürün içerisinde bulunan mineral yağlar kaş ve kirpik bakımında etkin rol oynuyor. Dokusu itibariyle yoğun olan vazelin, çatlama ve kuruma sorununun da önüne geçiyor. Vazelin, içerisinde bulunan bal mumu sayesinde birçok cilt rahatsızlığına iyi geliyor. Gül hastalığından egzamaya, sedef rahatsızlığından pişiğe kadar ciltte meydana gelen farklı rahatsızlıklar için sıklıkla kullanılıyor.
Vazelin bir diğer ismiyle petrol jölesi, ham petrol damıtılarak elde ediliyor. Ham petrol, balmumu ve mineral yağlardan oluşan vazelin kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Cilt bakımında ve cilt rahatsızlıklarda doğru miktarda uygulanması durumunda herhangi bir zararı bulunmadığı görülüyor. Kullanıcıların ilk dikkat etmesi gereken nokta, cilt tipi olarak öne çıkıyor. Yağlı ve yoğun yapıya sahip olan vazelin, kuru ve normal cilde sahip bireylere öneriliyor. Yağlı ve karma cilt tipine sahip bireylerde ise, vazelin kullanımı çeşitli sorunlara yol açabiliyor.
Örnek vermek gerekirse, yağlanma problemi yaşayan yağlı cilt tipinde gözenekleri tıkamasından dolayı akne ve siyah nokta oluşumuna neden oluyor. Yağlı ve kuru cilt tipine ait özelliklerin bir arada görüldüğü karma cilt tipinde de ilgili sorunlara yol açabildiği görülüyor. Cilde sürekli uygulanmaması gereken vazelin, uzun süreli kullanımda cilt tahribatına neden oluyor. Kuruma ve pullanma sorununun görüldüğü kuru cilt tipinde ise, yoğun nemlendirme sağlıyor. Kullanıcıların vazelin kullanımı sırasında dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise, uygulanacak ürün miktarı olarak biliniyor. Yoğun formülü sayesinde vazelinin az miktarda uygulanması yeterli oluyor. Ürünün cilt tipi fark etmeksizin fazla uygulanması sivilce ve siyah nokta gibi cilt sorunlarına yol açtığı görülüyor.
Uzun ve göz alıcı kirpiklere sahip olmak ister misiniz? Gür ve göz alıcı kirpik yapısına sahip olmak isteyen bireylerin vazelin kullanması öneriliyor. Kirpik diplerine yeterli miktarda uygulanan vazelin sayesinde istediğiniz kirpiklere sahip olmanız mümkün oluyor. Kaş ve kirpik bakımında sıklıkla kullanılan vazelin, düzgün ve yeterli uygulamada başarılı sonuçlar almanızı sağlıyor. Kirpiklerinin uzaması için vazelin uygulamak isteyen bireylerin izlemesi gereken adımlar bulunuyor. Kullanıcıların vazelini kirpiklerine maskara fırçası ve/veya diş fırçası yardımıyla uygulamaları mümkün oluyor. Vazelin uygulamadan önce kullanılacak maskara fırçasının ılık su yardımıyla temizlenmesi gerekiyor.
Maskara fırçasının ılık su içerisinde 5 dk boyunca bekletilmesi büyük önem taşıyor. Fırça kıllarının tamamen maskaradan arındırılması halinde vazelin uygulama adımına geçiliyor. Maskara fırçasının vazeline temas ettirilmesi ve fırça kıllarına vazelinin eşit dağılması gerekiyor. Maskara fırçası yardımıyla dipten uca doğru üst kirpiklere vazelin uygulaması yapılıyor. Kullanıcıların ikinci adımda fırçayı tekrar vazeline batırdıktan sonra alt kirpik diplerine uygulama yaptığı görülüyor. Alt ve üst kirpiklere uygulanan vazelinin 1 gece boyunca uygulama alanında kalması gerekiyor.
Bekleme süresinin ardından kullanıcıların sabah uyandığında kirpiklerini vazelinden arındırması yeterli oluyor. Maskara fırçası bulunmayan bireylerin ise, diş fırçası ile aynı işlem adımlarını uygulamaları gerekiyor. Alt ve üst kirpiklere yapılan vazelin uygulamasının ardından kullanıcılar günlük makyaj rutinlerine geçebiliyor.
En çok tercih edilen cilt bakım ürünlerinden birisi olan vazelin, çok amaçlı olarak kullanılabiliyor. Cilt rahatsızlıkları başta olmak üzere; kırışıklık ve çizgi görünümü, yara ve sıyrıklar, çatlak ve yanıklarda da etkili olduğu biliniyor. Pullanma ve dökülme sorununun görüldüğü alanlara da vazelin uygulaması yapılabiliyor. Vazelinin kullanım amaçlarından bir diğeri de, ayak bakımı olarak öne çıkıyor. Ayak yüzeyinde meydana gelen çatlak ve nasır sorunlarına karşı vazelin uygulanması mümkün oluyor. Nasırlaşmış ayakların tedavisinde sıklıkla kullanılan ürün, ayak yüzeyinin ölü hücrelerden arındırılmasını sağlıyor. Yoğun nemlendirici özelliğe sahip olan vazelin dudak bakımında kullanılıyor.
İç ve dış nedenlerden dolayı bireylerin dudaklarında meydana gelen pullanma ve çatlama sorununa iyi geldiği görülüyor. Vazelin içerisinde mineral yağlar barındırması sebebiyle kaş ve kirpik bakımında da kullanılabiliyor. Besleyici ve onarıcı yapıya sahip olan vazelin, kaş ve kirpiklerin dökülmesini engelliyor. Tırnak ve el bakımı için de sıklıkla tercih edilen ürün, tırnak kırılmalarının önüne geçiyor. Bebek bakımı sırasında sıkça karşılan sorunlardan olan pişik ve kızarıklıklarda da vazelin kullanıldığı görülüyor. Büyükten küçüğe herkesin sedef, egzama, gül ve pişiğe karşı vazelin kullanmaları yeterli oluyor.
Vazelin; el ve ayak bakımı, et ve tırnak bakımı, kaş ve kirpik bakımı gibi çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor. Cilt ve vücuda uygulanabilen içeriğe sahip olan ürün, yeterli miktarda uygulandığında kısa sürede etkisini gösteriyor. Vazelinin uygulandığı alanda tüylendirdiğine dair kanıtlanmış bir sonuç bulunmuyor. Uygulama alanlarında besleyici ve onarıcı etkisi bulunan vazelin, az miktarda ve ince tabaka şeklinde uygulanması gerekiyor. Kokulara karşı hassasiyet gösteren bireylerin, kokusuz yapıya sahip olan vazelini kullanmalarında herhangi bir engel bulunmuyor.
Gece Yatarken Yüze Vazelin Sürülür mü?
Çok amaçlı olarak bilinen vazelinin, belirtilen alanlara gece yatmadan önce uygulanması gerekiyor. Gündüz vazelin uygulamak isteyen bireylerin güneş ışığına çıkmaması büyük önem taşıyor. Kullanıcılar vazelin uygulamasının ardından güneşe çıkmaları halinde güneş yanığı sorunu ile karşı karşıya kalabiliyor. Cilt ve vücut bakımı için en uygun fiyatlı vazelin çeşitleri Kozvit.com’da sizleri bekliyor.