Suda çözünen vitaminlerden bir tanesi olan B12 insan vücudu için çok önemli bir vitamindir. B12 vitamininin diğer bir ismi kobalamindir. B12 vitamininin çeşitli özellikleri vardır. DNA sentezinde rol oynayan vitamin aynı zamanda vücuttaki yağ asitlerinin ve amino asitlerin kullanımında önemli bir yere sahiptir. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için de B12 vitamini gereklidir. Tüm vitaminler arasında B12 vitamini en büyük ve karmaşık yapıya sahip olandır. B12 vitamini vücutta ihtiyaç kadarı depolanır fazlalık olan kısmı ise boşaltım yoluyla atılır.
Bu vitaminin, DNA sentezindeki rolü, vücuttaki yağ asitleri ve amino asitlerin kullanımındaki yeri ile vücuttaki hemen hemen her hücrenin gerek duyduğu suda çözünen bir B vitaminidir. Bir sinir sistemi, beyin fonksiyonu ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için B12 gereklidir. Vitaminler, normalde vücut tarafından üretilmeyen veya olumsuz sağlık sonuçlarını veya hastalıkları önlemek için yetersiz miktarlarda üretilebilen temel besinlerdir. Bu nedenle vitaminlerin vücuda doğru beslenme ve vitamin takviyeleri ile ancak tıbben gerekli olduğu durumlarda verilmesi gerekir.
Kobalamin, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için vücuttaki birçok metabolik olayda yer alan önemli bir vitamindir. B12 vitamini, bağışıklık sisteminin normal işlevini sürdürmesinde büyük önem taşır. Kobalamin vitamini hayvansal kökenli bir vitamindir. Hayvansal kaynaklı besinlerle vücut tarafından emilir. B12 vitamini organlar arasında en çok karaciğer ve böbreklerde önemli miktarlarda bulunur. Ancak süt, et, yoğurt, peynir, kefir ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinler tüketildiğinde bu vitamin vücut tarafından emilir. Vücutta B12 vitamini karaciğerde en sağlıklı olacak şekilde depolanır.
Temel olarak dört çeşit B12 vitamini vardır. B12 vitamini türleri, adını kobalamine eklenen takviye grubundan alır. B12 vitaminine bağlı grup metil ise buna metilkobalamin denir. Yer alan diğer gruplar siyanokobalamin, deoksiadenosilkobalamin ve hidroksikobalamindir. Bu tip B12 vitaminlerinden ikisi vücut dokularında aktiftir. Bunlar deoksiadenosilkobalamin ve metilkobalamindir. B vitaminleri suda eriyen vitaminlere örnek olarak verilir.
Suda çözünen vitaminler günlük olarak vücut tarafından emilir, depolanmaz. Fakat B12 vitamini diğer B vitaminlerinden farklıdır. Diğer B vitaminlerinden farklı olarak B12 vitamini vücutta depolanır. B12 vitamini vücuttaki günlük metabolik olaylarda aktif rol oynar. Hayvansal kaynaklı besinler tüketilerek B12 vitamini takviyesi yapabilir. B12 vitamini takviyeleri, hayvansal gıdaları tüketemeyen kişilerin tercih edebileceği takviyelerden biridir.
Vitamin takviyeleri farklı şekillerde mevcuttur. Bunun nedeni, her bireyin bu vitamini vücutta kolayca emebilmesi için vitamin takviyesine ihtiyaç duymasıdır. Kişiler bu çeşitler arasından kendinize en uygun olan vitamin takviyesini kolaylıkla seçebilirsiniz. B12 vitamini eksikliği hamile kadınlardan bebeklerine geçebilir. Bebeklerde bu eksiklik, bebek tombulluğu olarak da bilinen hipotoni ile ortaya çıkar. Bu nedenle hamile kadınların bu vitamine çok dikkat etmesi gerekir.
B12 vitamini vücudun tüm önemli olaylarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biridir. Eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, B12 vitamini satın alırken akılda tutulması gereken bazı özellikler vardır. Dikkate alınması gereken özelliklerden biri de satın almak istediğiniz ürünün Sağlık Bakanlığı tarafından sansürlenmiş olup olmadığıdır. Bu rızanın verilmemesi durumunda sağlığınıza zararlı sonuçların ortaya çıkması çok olasıdır. Ancak satın almak istediğiniz ürünün içeriğini dikkatli bir şekilde araştırmalısınız. En sağlıklı sonuçları bu şekilde alabilirsiniz.
Bu noktada sizlere en iyi ürünü sunan Wellcare ile aradığınız B12 takviyesini bulabilirsiniz. Fısfıs formu ile her yaştan kişinin B12 ihtiyacını Wellcare ürünleri ile karşılayabilirsiniz. Kaliteli içerikleri ile marka her zaman sizlere sağlıklı içerikli ürünler sunar. Fısfıs şeklinde olan ürünü kolay bir şekilde ağzınıza sıkabilirsiniz.
Vücuttaki B12 vitamini seviyesinin çok düşük olduğu durumlarda ortaya çıkan duruma B12 eksikliği denir. Bu geri dönüşü olmayan nörolojik sorunlara yol açabilir. İnsan vücudu dört yıl yetecek kadar B12 vitamini depolayabilir ve istenmeyen fazlalığı idrarla atabilir.
B12 vitamini hayvan etinde doğal olarak bulunur ve B12 vitamini eksikliği belirtileri sağlıklı bir diyetle kolaylıkla önlenebilir. Ancak çeşitli nedenlerle et yemeyen kişiler B12 vitamini takviyesi alabilirler. Bu vitamin endüstriyel olarak ancak bakteri fermantasyonu ile sentezlenerek üretilebilir.
Bu vitaminin eksikliği özellikle sinir sistemi ve beyinde potansiyel olarak ciddi ve geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir. Normal seviyeden biraz daha düşük B12 vitamini bile depresyon, kafa karışıklığı, hafıza sorunları ve yorgunluk gibi eksiklik belirtilerine neden olabilir. Ancak bu belirtiler vitamin B12 eksikliğini teşhis etmek için yeterli değildir.