Birçok insanın özellikle yaz aylarında korkulu rüyası haline gelen koltuk altı kararması genel olarak aşırı terlemeden dolayı meydana gelmektedir, ancak bu sorunun tek nedeni elbette ki bu değildir. Çoğu kişi koltuk kararmasının nedenini terleme, ağda, jilet, epilasyon ürünleri, deodorantlar gibi faktörlere bağlamaktadır. Ancak koltuk altı kararması genetik olarak meydana gelir. Estetik görünümde bozulma, deride kuruluk, kaşıntı, hassasiyet gibi problemlerle kendini belli eder. Sadece koltuk altının değil diğer bölgelerin koyulaşması sorunu aşırı kilo, Tip-2 şeker hastalığı, hormon bozukluğu veya kanser gibi farklı rahatsızlıkların bir bulgusu olarak meydana gelebilir.
Bazı hormonal bozukluklar da bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazı hormonal rahatsızlıklar insülin seviyesini bozar ve kan şekeri düzensizliğine neden olur. İnsülin seviyesinde meydana gelen değişim vücuttaki pek çok dokuyu etkilediği gibi cilt yapısını da etkiler. Bu hormonal bozukluklar polikistik over sendromu, akromegali, cushing sendromu ve hipotiroidizm olarak sayılabilir. Bir diğer neden ilaç kullanımıdır. Bazı ilaçlar vücutta insülin - şeker seviyesinde değişikliklerle kendini gösterebilir. İnsülin seviyesindeki yükseliş koltuk altı kararmasına sebep olabilir. İnsülin direnci olan hastaların vücutlarındaki doku ve organlar insülinin etkilerine karşı dirençlidir. Bu nedenle kan şekeri seviyesinin düşmesinde görevli olan insülin görevini yapamaz ve bu durumda kan şekeri seviyesi yükselir. Bununla bağlantılı olarak Tip-2 şeker hastalığı ortaya çıkabilir. Kan glikoz seviyesinin yükseldiği diyabet deri kararması sebeplerinden biri olarak sayılabilir.
Mide, kolon, karaciğer gibi sindirim sistemi organlarında görülen kanser tipleri cildin kararmasına yol açabilir. Bu kısımlarda görülen tümör ve kanser büyüme faktörlerinin sayısını arttırabilir. Büyüme faktörleri ile uyarılan cilt pigment hücre sayısındaki artış cilt kararması şeklinde karşımıza çıkar.
Obezite aşırı kilo, insülin direncin tetikleyen bir durumdur. İdeal vücut kilosunda fazla ağırlığa sahip olan insanlarda şeker hastalığı riskinde artış olur. İnsülin direnci ve diyabet koltuk altı kararmasını tetikleyebilir.
Koltuk altını tahriş etmek de yine bu bölgenin kararmasına neden olmaktadır. Koltuk altı bölgesini tıraş etmek, koltuk altı kıllarını yolma, aşırı terlemek, deodorant kullanımı gibi bazı durumlar sonucunda ciltte tahrişe neden olarak bölgede koyu renk görünümü gelişimine zemin hazırlayabilir.
Koltuk altı kararması beyazlatmak için evde tedavi yöntemleri kullanılabileceği gibi çeşitli tıbbi ve kozmetik ürünler de vardır. Doğal beyazlatıcılar uzun veya kısa vadede sonuç almanıza yardımcı olur. Patates, limon, salatalık bu yöntemlerden sadece birkaç tanesidir. Patates ince ince dilimlendikten sonra koltuk altına uygulanmalıdır. 10 dakika beklettikten sonra koltuk altınızı durulayabilirsiniz. Patates gibi yuvarlak dilimlediğiniz limonu koltuk altınıza uygulayın ve bu sayede ölü derileri arındırın. Salatalığı ise diğer ürünlerde olduğu gibi koltuk altınızda bir süre bekletin ve o bölgeyi durulayın.
Bölgeyi ölü derinlerinden arındırarak da bundan kurtulmak mümkündür. Çeşitli maddelerle peeling yapmak ölü deriyi arındırmaya yardımcı olabilir. Şeker ve karbonat peeling yapmak için kullanılabilir. Kahverengi şekeri bir miktar zeytinyağı ile karıştırdıktan sonra ıslak cildinize uygulayın ve durulayın. Bu uygulamadan iyi sonuç almak için haftada iki kere yapabilirsiniz. Karbonat su ile karıştırarak bir macun kıvamına getirilmelidir ve bu macun bölgeye uygulanmalıdır. Bu yöntemler sayesinde ölü derilerden o bölgeyi arındırabilirsiniz. Karbonat yönteminde içerisine gül suyu karıştırabilirsiniz. Bu şekilde de bir macun kıvamı elde edebilirsiniz.
Estetik görünüm açısından kişileri rahatsız eden koltuk altı kararmasından kurtulmak için koltuk altını yeterli miktarda nemlendirmek çok önemlidir. Koltuk altı kıllarını temizlemek için kullanılan yöntemler tahrişe neden olabilir. Ciltte oluşan bu tahrişi azaltmak için nemlendirici krem, sabun veya losyon kullanmak ve mümkünse bunların doğal ve temiz içeriğe sahip olması koltuk altı kararmasının önüne geçmeye yardımcı olabilir.
Lazer tedavisi ile cildin renginde açılma sağlanabilir. Koltuk altı kararması sebebiyle ortaya çıkan derideki kalınlaşma, lazerin etkisi ile düzelebilir. Deri inceltilerek daha açık renkli bir cilt görünümü elde edilebilir. Ayrıca lazer tedavisi sayesinde tüylerde kalıcı azalma sağlayarak tıraş olma ihtiyacını minimum seviyeye indirebilirsiniz.
Koltuk altındaki kılları tıraş etmek deriyi tahriş edebileceği için bu yöntemden uzak durmak deri renginin açılmasını sağlayabilir. Tıraş yapıldıktan sonra cilt altında kalan kıllar zamanla kalınlaşır ve bazı kişilerde cilt renginde koyu bir görünüme sebep olur. Kılların kalınlaşmaması için ağda gibi kılları kökünden temizleyen yöntemlerin tercih edilmesi iyi olacaktır.
Deodorant gibi ter kokusunu önleyici ürünler içerisinde kimyasal maddeler bulundurur. Bu maddeler bazı kişilerde koltuk altında tahrişe neden olur. Oluşan bu koltuk altı kararmalarını önlemek için deodorant ya da roll-on kullanımını sınırlandırmak ya da kimyasal içermeyen temiz içerikli doğal ürünlere yönelmek koltuk altı kararmalarının önüne geçmek için fayda sağlayacaktır.
Çeşitli nedenler ile ortaya çıkan koltuk altı kararmalarının nedenleri ilaç kullanımı, kanser, şeker hastalığı, hormonal rahatsızlıklar ve genetik aktarım olarak sayılabilir. Derideki pigment hücreleri normalden daha hızlı çoğaldığında cildin koyu bölgeleri oluşabilmektedir.
Koltuk altı kararmaları için koltuk altı beyazlatıcı kremleri kullanabilirsiniz. Koyu lekeler için cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olan, konsantre bakım sağlayan kremleri kullanabilirsiniz. Beyazlatıcı krem için içeriğinde SPF 15-30 koruma faktörü içeren ve kil ile formüle edilmiş olan, ciltte ton eşitsizliği görülen yerlere sürüldüğünde pürüzsüz ve eşitlenmiş bir görünüm sağlayan ürünleri tercih edebilirsiniz. Doğal özlerle formüle edilen renk açıcı kremler de temiz içeriği ile cildinize zarar vermeden bakım yaparak sizi koltuk altı kararmalarından kurtarabilir.